Wskazówki dotyczące wzmocnienia układu odpornościowego
Wskazówki dotyczące wzmocnienia układu odpornościowego
Podcast Nr 1 – wpływ diety na układ odpornościowy
Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy ma kluczowe znaczenie w walce z patogenami co ma istotne znaczenie w czasie epidemii Covid 19.
To co jemy i pijemy ma niekwestionowany wpływ na nasze zdrowie. Ostatnie badania rzuciły nowe światło na znaczenie zdrowych jelit i ich rolę w zaburzeniu równowagi immunologicznej. Uważa się, że około 70% naszego układu odpornościowego występuje w jelitach. Pozytywny wpływ na nasz mikrobiom jelit może mieć spożywanie dużej ilości pokarmów bogatych w błonnik takich jak siemię lniane, produkty pełnoziarniste, oraz pokarmów fermentowanych, w skład których wchodzą bakterie probiotyczne oraz prebiotyki wspomagające rozwój pożytecznej mikroflory np. jogurt, kiszonki. Najpopularniejszymi rodzinami bakterii, które można spotkać w produktach spożywczych są Lactobacillaceae i Bifidobacteriaceae. Udowodniono ich wpływ leczniczy wielu chorób. Aby pobudzić wzrost bakterii probiotycznych stosuje się prebiotyki - naturalną pożywkę dla bakterii jelitowych, które naturalnie występujących w wielu produktach roślinnych. Synbiotyki natomiast stanowią połączenie pro i prebiotyków. Zdrowa zbilansowana dieta wspiera funkcje układu odpornościowego i promuje skuteczną jego odpowiedź w walce z patogenami oraz ma znaczący wpływ na redukcję stanów zapalnych w naszym organizmie. Należy pić wystarczającą ilość płynów Suche błony śluzowe są bramą dla wirusów.
Czy istnieją przesłanki wskazujące na korzystny wpływ niektórych witamin, minerałów lub innych czynników odżywczych na układ odpornościowy, które należy wziąć pod uwagę podczas pandemii koronowej ?
Istniej wiele dowodów z badań na ludziach i zwierzętach, które sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze i określone minerały jest szczególnie korzystna dla układu odpornościowego a wśród nich witamina A,C,D B6,B12, kwas foliowy oraz minerały, między innymi cynk, selen, żelazo, miedź. Uważa się, że witamina C, witamina D , cynk oraz selen są szczególnie ważne dla sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego i mają kluczowe znaczenie w wielu znanych procesach immunofizjologicznych (Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe DIfE). W ostatnich dniach pojawiły się doniesienia, że odpowiedni poziom witaminy D ma znaczenie dla przebiegu infekcji koronowej. Osoby z niedoborem D3 mają większe ryzyko jej cięższego przebiegu (Metzer).Wyniki badań DIfE wskazują na szczególne znaczenie diety roślinnej, najlepiej śródziemnomorskiej, z produktami pełnoziarnistymi, warzywami, owocami, orzechami i oliwą z oliwek dla zmniejszenia poziomu zapalenia i zrównoważenia układu odpornościowego. Oprócz cennych mikroelementów pokarmy roślinne zawierają polifenole, które również redukują stany zapalne. Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe zaleca zdrową dietę składającą się głównie z produktów roślinnych jako podstawę zdrowego odżywiania i picia.
Jednocześnie od wczesnego dzieciństwa należy unikać mocno przetworzonej żywności. Pamiętać, że dieta bogata w tłuszcz, cukier i sól, oraz w wiele składników przemysłowych takich jak modyfikowane skrobie i dodatki barwiące wiąże się z wyższym stopniem promowania stanów zapalnych w naszym organizmie i obniżoną odpornością.
Badania naukowe z ostatnich lat potwierdziły, że nadmierne spożycie cukru zmniejsza zdolność komórek odpornościowych do niszczenia patogenów a jednocześnie może sprzyjać przewlekłemu zapaleniu.
Utrzymanie zdrowej zrównoważonej diety jest ważnym elementem wspierania silnego układu odpornościowego. W przypadku kiedy nie możemy zapewnić prawidłowo zbilansowanej diety (brak łaknienia) w okresach zwiększonego obciążenia związanego z aktywnością fizyczną, nauką, czy w przypadku dzieci z nawracającymi infekcjami dróg oddechowych, po wielokrotnych kursach antybiotyków wskazane jest okresowe wsparcie wartościowym suplementem diety.
W praktyce pediatrycznej dobrze sprawdza się KinderImmun Dr Wolz - komplekks aktywnych naturalnych składników pozyskiwanych z drożdży, aceroli, koncentratu siary, inuliny. Odpowiednio dobrane składniki immunoaktywne takie jak Beta-glukany, colostrum z immunoglobulinami IgG, cynk, bakterie probiotyczna kwasu mlekowego Bifidobacterium longum, naturalna witamina C, prebiotyk z inuliny i witaminy z grupy B wpływają na czynne i bierne wzmocnienie układu odpornościowego. Dawkowanie indywidualne w zależności od stanu pacjenta, zwykle 2-3 miesiące, nie przekraczać pół roku. W przypadku dzieci z bardzo silną potwierdzoną alergią na białka mleka krowiego z uwagi na Colostrum (początkowe bogate w substancje odżywcze mleko krowie) zalecam Biostyminę czyli wyciąg z aloesu, a przy braku p/wskazań alergologicznych apitoterapię, moim faworytem jest miód spadziowy, na który w swojej praktyce nigdy nie miałam przypadków nadwrażliwości alergicznej u swoich pediatrycznych pacjentów. Praktycznie przy każdej drobnej infekcji z katarem zasadne jest stosowanie syropu z cebuli z miodem, niezależnie od toalety nosa. Dobrze zaprojektowane badania w prestiżowym British Medical Journal potwierdziły pozytywny wpływ miodu na przebieg infekcji, proponuję włączyć go do naszego jadłospisu w okresie wzmożonej zapadalności na infekcje.
Dr n. med. Barbara Sieradzka
Specjalista pulmonolog, alergolog, pediatra