Kiedy warto suplementować tran?

W chorobach i w okresach sprzyjających infekcji stosuje się różne sposoby na wzmocnienie organizmu. Od wieków zaś do sprawdzonych metod na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego należy przyjmowanie tranu. Ten olej pozyskiwany z ryb ma liczne właściwości, które do dzisiaj są trudne do przecenienia. Poniżej opowiadamy szerzej – czym jest tran, jakie są jego właściwości i kiedy można po niego sięgnąć. Zapraszamy do lektury.
Czym jest tran?
To surowiec pozyskiwany z wątroby dorsza i innych ryb dorszowatych. Stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, jakie należy przyjmować z zewnątrz, gdyż organizm sam ich nie syntetyzuje. Tymczasem tłuszcze te są ważne dla funkcjonowania różnych układów w ciele. Oprócz tego zawiera też witaminy A i D. Ponadto – ułatwia wchłanianie się innych składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jakie właściwości ma tran?
Preparaty na bazie oleju rybiego mają różne właściwości. Mogą one wpływać korzystnie na funkcjonowanie:
- układu krwionośnego,
- systemu immunologicznego,
- układu nerwowego.
Poza tym wskazuje się, że może dobrze działać na urodę. Przyjrzyjmy się bliżej tym zagadnieniom.
Wpływ tranu na układ krwionośny
Kwasy omega-3, jak pisaliśmy wyżej, są istotne z perspektywy funkcjonowania serca i całego systemu krążenia. Wynika to z faktu m.in. pozytywnego oddziaływania na profil lipidowy, tj. obniżają zły cholesterol oraz ilość trójglicerydów, co np. zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych. Mają także swoją rolę w wyregulowaniu ciśnienia tętniczego krwi. Według różnych badań tran rybi potencjalnie niweluje ryzyko chorób wieńcowych i zawału serca.
Tran a system immunologiczny
Liczne testy kliniczne wskazują, że właściwości tranu obejmują wzmocnienie organizmu przed infekcjami. Wynika to m.in. z obecności kwasów EPA i DHA oraz wspomnianych witamin. Mają one właściwości łagodzące przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Niektóre badania sugerują, że mogą też łagodzić objawy alergii. Opisane substancje oddziałują m.in. na limfocyty T i B oraz uczestniczą w konwersji monocytów do makrofagów, co pomaga skutecznie zwalczać niepożądane w organizmie bakterie.
Jak tran wpływa na system nerwowy?
Kwasy omega-3 mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego. Ich prawidłowe poziomy mogą chronić przed objawami depresji, ChAD, zespołów lękowych i takich chorób, jak Alzheimer czy demencja. Mogą też łagodzić ich skutki. Takie właściwości wynikają m.in. z wpływu na transmisję serotoniny i dopaminy. Ponadto zwalczają stany zapalne, postrzegane jako jedna z przyczyn np. depresji.
Oprócz tego zawarte w tranie składniki mogą zmniejszać konsekwencje nagromadzenia w organizmie wolnych rodników. To właśnie ta właściwość potencjalnie może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Dzięki zaś wyżej opisanemu przeciwdziałaniu miażdżycy poprawiają przepływ krwi, w tym do mózgu, co także ma znaczenie w przypadku osób narażonych na opisane wyżej dolegliwości, ale i dla ludzi w podeszłym wieku w ogóle.
Tran a uroda – jak to działa?
Zawarte w tranie zdrowe tłuszcze mają duże przełożenie na zdrowie włosów, skóry i paznokci. Podobnie jak witaminy A i D. Co więcej – preparaty te często wzbogaca się o witaminę E, nazywaną niekiedy witaminą młodości. Dzięki nim można lepiej zadbać o młody i zdrowszy wygląd. Nawet w sytuacji, gdy u danej osoby pojawiały się problemy skórne jak trądzik.
Tran rybi – kiedy się go stosuje?
Wyróżnia się kilka okresów, kiedy olej rybi może zapewnić największe korzyści. To m.in.:
- okres jesienno-zimowy,
- w okresie ciąży,
- wiek dziecięcy.
Warto wiedzieć, że tran można stosować również na co dzień. Więcej o tym piszemy niżej.
Suplementacja tranu w okresie jesienno-zimowym
Okres od początku października do końca kwietnia to czas wzmożonej aktywności szkodliwych drobnoustrojów, a także ich łatwego rozprzestrzeniania się. Przyjmowanie tranu może więc wzmocnić organizm i zapobiec różnym chorobom – od przeziębień, po grypę.
Tran dla kobiet w ciąży
Kwasy omega-3 są korzystne dla prawidłowego rozwoju płodu. To jednak, czy przyjmować tran w ciąży, należy skonsultować z lekarzem. Warto wiedzieć, że specjaliści często zalecają suplementację takich składników, choć niekoniecznie z ww. źródła.
Tran dla dzieci
W wieku dziecięcym rozwijany się wyjątkowo intensywnie. Z tego powodu potrzebują większej podaży różnych składników odżywczych. Tran dla dzieci (np. w lepiej tolerowanej przez nie formie kapsułek) może im ich dostarczyć, korzystnie działając m.in. na rozwój mózgu, wzroku, kości, ale i stymulując układ immunologiczny.
Kiedy stosować tran przez cały rok?
Jeśli dieta jest uboga w kwasy tłuszczowe omega-3, co wynika np. z nieobecności ryb w jadłospisie lub produktów roślinnych zawierających te tłuszcze, tran może pomóc w ich uzupełnieniu. Należy jednak pamiętać, że ze względu na obecność witaminy D, trzeba ostrożnie podchodzić do suplementacji latem, gdy słońce wykazuje większą aktywność i silniej stymuluje syntezę tego mikroskładnika w organizmie.
Jaki tran wybrać?
Przeglądając te produkty, należy pamiętać, że tran pozyskuje się wyłącznie z wątroby ryb dorszowatych. Warto również zwrócić uwagę na zawartość poszczególnych składników i dobrać ich ilość do indywidualnych potrzeb. Ponadto duże znaczenie ma forma – dla niektórych postać oleju bywa trudna do stolerowania i bardziej przystępne są kapsułki. W końcu – warto pamiętać, że istnieją także wegetariańskie alternatywy dla tranu (np. oleje z alg), jakie można znaleźć w aptece.

