Sprawdzone sposoby na zgagę

Palenie w przełyku i ból w klatce piersiowej, niekiedy z nieprzyjemnym posmakiem w ustach to częsta przypadłość. Zgaga może być objawem różnych dolegliwości. W tym artykule omawiamy jej przyczyny i objawy, a przede wszystkim – podajemy sprawdzone sposoby na zgagę. Jeśli chcesz wiedzieć, jak sobie poradzić z tą nieprzyjemną dolegliwością, wykorzystując domowe metody – przeczytaj ten artykuł.
Czym jest zgaga, jakie są jej przyczyny i objawy?
Zgaga, czyli uczucie palenia w gardle i klatce piersiowej, wynika z cofania się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z nią zaś wędruje kwas żołądkowy, którego składową jest kwas solny. Ból ten może promieniować do górnej części gardła, jak i rozlewać się po całej klatce piersiowej. Z tego powodu bywa mylona niekiedy z dolegliwościami kardiologicznymi, w tym nawet zawałem serca.
Inne objawy, jakie mogą występować przy zgadze, to m.in.:
-
nudności,
-
wrażenie pełności,
-
odbijanie się,
-
nieprzyjemny, gorzko-kwaśny posmak w ustach.
W skrajnych przypadkach u osoby cierpiącej z powodu zgagi występują wymioty.
Nasilenie objawów następuje zwykle po posiłku, ale nie tylko. Kwas żołądkowy może się cofać do przełyku przy schylaniu się, podnoszeniu ciężarów oraz po wysiłku. Problem ten często pojawia się także w przypadku osób śpiących na płasko (dlatego zaleca się spanie w pozycji z lekko uniesionym tułowiem).
Zgagę rozróżnia się na fizjologiczną oraz powodowaną przez inne choroby czy konkretne stany zdrowia. Tę pierwszą obserwuje się po spożyciu m.in.:
-
ciężkich, tłustych (zwykle smażonych) potraw,
-
czekolady,
-
kawy.
Oprócz tego może się pojawiać się po zjedzeniu konkretnych składników, w tym pomidorów, cebuli, cytrusów, mięty czy ostrych przypraw.
Jej przyczyną bywają też używki, w tym papierosy oraz alkohol. Dotyka ona także osób z nadwagą i otyłością. W innych przypadkach występuje np. przy spożywaniu zbyt obfitych posiłków na noc.
Z drugiej strony mamy zgagę będącą rezultatem choroby. Do najczęstszych przyczyn występowania tego objawu należy refluks żołądka. Inną, rzadszą dolegliwością powodującą zgagę jest przepuklina rozworu przełykowego. Palenie w przełyku i gardle może się pojawić również przy wrzodach oraz przy gruczołowym raku przełyku.
Istotny faktor w odczuwaniu zgagi stanowi też stres. Często powoduje ją lub potęguje jej objawy. Wynika to z faktu, że pod wpływem napięcia emocjonalnego żołądek produkuje więcej kwasu, a dolny zwieracz przełyku ulega rozluźnieniu. Co więcej – sytuacje stresowe mogą spowalniać opróżnianie żołądka.
Warto wiedzieć, że zgaga często pojawia się również u kobiet w ciąży. Zwiększenie stężenia progesteronu w pierwszym trymestrze może nie tylko pomóc zagnieździć się zarodkowi w łonie matki, ale i działać rozkurczowo na przewód pokarmowy. Występuje też w trzecim trymestrze, gdy płód uciska żołądek, powodując cofanie się jego treści do przełyku.
Sprawdzone domowe sposoby na zgagę
W pierwszej kolejności należy przyjrzeć się, co stanowi przyczynę zgagi. Być może eliminacja pewnych produktów spożywczych pomoże pozbyć się tego problemu, tak samo, jak zmiana sposobu przygotowywania posiłków (zamiast np. smażenia na głębokim tłuszczu, lepiej wybrać gotowanie lub pieczenie). Problem ten mogą też wywoływać pewne nawyki żywieniowe. Zgadze sprzyja np. przejadanie się lub późne jedzenie.
W łagodzeniu dolegliwości, zwłaszcza powodowanych stresem, sprzyja również aktywność fizyczna. Ruch – od spacerów po sport, pomaga redukować napięcie emocjonalne, co może przełożyć się na zmniejszenie dolegliwości związanych z paleniem w przełyku i klatce piersiowej. Poza tym – jeśli dana osoba pali lub często spożywa alkohol – powinna zrezygnować z używek.
A jak sobie poradzić z tą dolegliwością „tu i teraz”? Są różne i liczne domowe sposoby na zgagę. Warto przy tym uważać, bo część z nich tylko chwilowo łagodzi objaw. Można np. spotkać się ze stwierdzeniem, że na tę dolegliwość pomaga chude mleko. To chwilowa ulga, która w konsekwencji często prowadzi do pogorszenia objawów ze względu na fakt, iż zawarte w tym produkcie białka skłaniają żołądek do produkcji większej ilości kwasu solnego.
Jakie środki natomiast warto przedsięwziąć? Wśród nich zalecamy np.:
-
picie wody – to szybki sposób, pozwalający spłukać treść żołądkową z przełyku; najlepiej przy tym pić wodę filtrowaną lub mineralną niegazowaną,
-
picie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie – to metoda krótkoterminowa, ale związek ten ma właściwości alkalizujące, więc może redukować działanie kwasu; przestrzegamy jednak przed długotrwałym spożywaniem jej ze względu na ryzyko zaburzenia gospodarki elektrolitowej,
-
picie „mikstury” z siemienia lnianego – nasiona te w kontakcie z wodą produkują śluz o działaniu osłonowym i powlekającym; wystarczy zalać 10 g siemienia lnianego wodą o temperaturze pokojowej, a następnie odczekać minimum pół godziny; maksymalnie można spożyć do 3 porcji takich „mikstur”, zachowując jednocześnie 1-2-godzinny odstęp od leków czy suplementów diety, gdyż siemię na właściwości wiążące.
Leki na zgagę
W sytuacji, gdy naturalne sposoby na zgagę zawiodą, można sięgnąć po jeden z wielu dostępnych w aptekach preparatów. Tabletki, żele, krople, a także specjalne herbatki (np. z kopru włoskiego czy rumianku) mogą łagodzić jej objawy. Należy jednak pamiętać, że w sytuacji, gdy dolegliwość ta nie ustępuje lub pojawiają się inne, w tym bolesne przełykanie, krwawienie czy utrata masy ciała), konieczne będzie skontaktowanie się z lekarzem w celu pogłębionej diagnostyki.

